Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τριχωνίδα Α.Ε. - Αιτωλική Αναπτυξιακή

Η Τριχωνίδα Α.Ε. και η Αιτωλική Αναπτυξιακή είναι οι δύο εταιρείες που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα ( Leader, Leader+ , κλπ ) που κατά καιρούς υπογράφονται από την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, με κονδύλια από εθνικούς και ευρωπαικούς πόρους.
Το προσεχές διάστημα κάθε εταιρεία θα διαχειριστεί περί τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και θα αφορούν διάφορες αγροτουριστικές δράσεις ιδιωτικού ενδιαφέροντος, που θα επιδοτούνται κατά 50-60% στη Δυτική Ελλάδα, άρα και στο νομό μας μέσω αυτών των δύο εταιρειών.
Ψάξαμε στο διαδίκτυο για τις αντίσοιχες ιστοσελίδες. Θέλαμε να δούμε πόσο χρηστικές είναι, αν ενημερώνονται συχνά και αν βοηθούν τον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Τριχωνίδα Α.Ε. : http://www.trihonida.gr/

Αιτωλική Αναπτυξιακή : http://www.aitoliki.gr/

Περιηγηθείτε στις 2 ιστοσελίδες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Εμείς δε θα πούμε κάτι παραπάνω! Μόνο ότι σε κάποιο από τα δύο επιβάλλεται ολοκληρωτική ανανέωση και τακτική ενημέρωση. Ας ρωτήσουν την άλλη αναπτυξιακή!
Μετά να μην παραπονιούνται κάποιοι ότι δεν έχουμε τουρισμόστο νομό,παρά μόνο στην Ορεινή Ναυπακτία. Όλα παίζουν ρόλο και δυστυχώς η μια από τις δύο ιστοσελίδες το μόνο που δεν κάνει,ενώ θα έπρεπε, είναι να ενημερώσει τον επίδοξο επισκέπτη-τουρίστα για τος φυσικές ομορφιές του τόπου και τα καταλύματα και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στον υποψήφιο επενδυτή.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ελληνίς - Καλοκαίρι 2010


Πατήστε στη φωτογραφία και δείτε το πρόγραμμα ταινιών του θερινού κινηματογράφου "Ελληνίς" για το φετινό καλοκαίρι.
"Ελληνίς", Μπότσαρη 4, τηλ. : 2641044345

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου 'Αγρίνιο Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου (1830-1940)'.



Η διερεύνηση της οικιστικής ιστορίας της πόλης είναι το συγγραφικό αντικείμενο του βιβλίου: «ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1830-1940)» που έγραψε η κ. Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Φιλιππίδης και η συγγραφέας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου, την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαφωτίζονται θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών μετά την Ανεξαρτησία, η διαχείριση των εκτεταμένων εθνικών γαιών, τα ζητήματα του εποικισμού των Σουλιωτών και άλλων ηπειρωτών, ο σχηματισμός των αστικών λειτουργιών, οι μορφές πολεοδομικής οργάνωσης σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Η έρευνα αποκαλύπτει τις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού και το βαθμό εφαρμογής τους, τους ρόλους του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οργάνωση στου χώρου. Επιπλέον, το βιβλίο περιέχει πολυάριθμους χάρτες, οι οποίοι δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αποτελούν κύριο αποδεικτικό υλικό της έρευνας και μια σειρά από αυτούς ανασχεδιάστηκαν από τη συγγραφέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την κ. Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά για τη συστηματική και επίπονη εργασία της, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου, εκπληρώνοντας την βούληση και το καθήκον της να αναδεικνύει την ιστορία της πόλης.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για μας, γιατί μετά την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΓΡΙΝΙΟ: ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΙΕΣ από το 1833-2007», μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε, αρκετά διεξοδικά, μια ακόμη πτυχή της ιστορίας της πόλης, την πολεοδομική της εξέλιξη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, «ΑΓΡΙΝΙΟ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1830-1940)» καταγράφεται με τον καλύτερο τρόπο ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης αλλά και διαφαίνεται η επίδραση της συμπεριφοράς πολλών πολιτών στην διαμόρφωση της σημερινής της εικόνας»

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Αγρινίου επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να μην επιτρέψει στρεβλώσεις στο σχεδιασμό του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και στην εφαρμογή του Σχεδίου στις επεκτάσεις.

«Καθήκον όλων είναι να διαφυλάξουν το πολύ καλό σχέδιο που διαθέτει ο Δήμος Αγρινίου στις επεκτάσεις, που ξεκίνησαν από το 1987 και είχαν σαν συνέπεια το διπλασιασμό της πολεοδομημένης έκτασης. Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επιχειρείται ο σωστός και μακροχρόνιος σχεδιασμός και χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι να περιφρουρήσει τον ορθολογισμό και να αποτρέψει εξελίξεις που οδηγούν σε δυσμορφίες όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας».

Τέλος ο κ. Μοσχολιός ανέφερε ότι με την έκδοση του βιβλίου επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βούληση του Δήμου Αγρινίου για την ανάδειξη του έργου της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

«Η συγγραφέας του βιβλίου, ως ενεργό μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το Πανεπιστήμιο της πόλης μας έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, κάτι που πρέπει να γίνει συνείδηση όλων και για αυτό ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή».

Σε ότι δε αφορά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ακόμη και για κατάργηση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων στο Αγρίνιο, τόνισε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ως πολίτες αυτής της πόλης να εξακολουθήσει να υφίσταται αυτή η αμφισβήτηση και θα συνεχίσουμε το καθημερινό αγώνα για την ενδυνάμωσή τους.

Η συγγραφέας κ. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά στην παρουσίασή της αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα και τα περιεχόμενα του βιβλίου. Στη συνέχεια περιέγραψε τα δύο σημαντικότερα ευρήματα της έρευνάς της, το κτηματολόγιο και το σχέδιο της εποχής του Όθωνα. Με την προβολή μιας σειράς χαρτών παρουσίασε τεκμηριωμένα και με λεπτομέρεια την πόλη στα μέσα του 19ου αιώνα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις ιδιοκτησίες των Σουλιωτών κ.ά. Εντυπωσίασαν οι προβολές του οδικού δικτύου της προεπαναστατικής εποχής και του οθωνικού σχεδίου πάνω στο χάρτη της σύγχρονης πόλης. Αποδεικνύεται ότι η πόλη διαμορφώθηκε όπως προβλεπόταν από το οθωνικό σχέδιο, ενώ πολλοί δρόμοι υπάρχουν στην ίδια θέση από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στις χαρακτηριστικές τομές της οικιστικής εξέλιξης: Στην περίοδο 1838-1853, με την κατάρτιση του κτηματολογίου και την έγκριση του σχεδίου. Στην περίοδο της δημαρχίας Μιχαήλ Μπέλλου, τότε που άρχισε, με καθυστέρηση σχεδόν τριών δεκαετιών, η εφαρμογή του σχεδίου. Στο μεσοπόλεμο, την εποχή της δημιουργίας έργων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες, όπως τον Κουρεμένο και του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Παπαστράτου».

Ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, κ. Δημήτρης Φιλιππίδης αναφέρθηκε στη σημασία της «πολεοδομικής εξέλιξης», η οποία αποτελεί το θέμα του βιβλίου, αναλύοντας την. Σχολίασε το βιβλίο ως πολύτιμο στοιχείο αυτογνωσίας για την πόλη και τους κατοίκους της, τους άμεσους παραλήπτες. Αναφέρθηκε όμως και στους έμμεσους παραλήπτες, ένα ευρύτερο κοινό, που μέσα από το βιβλίο θα ανακαλύψει την αγνοημένη ιστορία του Αγρινίου, φέρνοντας το Αγρίνιο δίπλα σε άλλες, περισσότερο γνωστές πόλεις. «Η πολεοδομική εξέλιξη», όπως ανέφερε, «μετατρέπεται σε ένα διαβατήριο που ανοίγει τα στενά τοπικιστικά σύνορα και συνδέει το Αγρίνιο με την υπόλοιπη χώρα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Αιτ/νίας κ. Θύμιος Σώκος, ο πρώην βουλευτής κ. Βαινάς Γιάννης, καθηγητές και πολλοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Περιβαλλοντική Εκδήλωση Δημοτικό Σχολείο Κ. Ζευγαράκι





ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΔΗΜOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΟΥ

«Φυσικό Πάρκο ο Δήμος Αρακύνθου»

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ενώ το 2010 έχει κηρυχθεί ως Διεθνές Έτος Βιοποικολότητας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια ευκαιρία να τονισθεί η σημασία της βιοποικιλότητας για την ευημερία του ανθρώπου, για να αναλογιστούμε τι έχουμε πετύχει για τη διατήρηση της αλλά και για να επιταχύνουμε περαιτέρω τις προσπάθειες για τη σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας της.

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Ζευγαρακίου τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 στις 10:00 π.μ. και στα πλαίσια του ετήσιου περιβαλλοντικού προγράμματος θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση-παρουσίαση με τίτλο «Φυσικό Πάρκο ο Δήμος Αρακύνθου».

Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ζευγαρακίου κ. Γυφτάκης Νικόλαος, οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων με ομιλητή τον επιστημονικό υπεύθυνο περιβαλλοντικού προγράμματος κ. Μαμάση Διονύση, περιβαλλοντολόγο-χαρτογράφο οργανώνουν την περιβαλλοντική εκδήλωση για να ενημερωθούν οι μαθητές, γονείς και προσκεκλημένοι για την πλούσια οικολογική αξία που κατέχει ο Δήμος Αρακύνθου. Το σχολείο έχει την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα σε προστατευόμενες περιοχές όπως η Τριχωνίδα, η Λυσιμαχία και ο Αράκυνθος. Η εναλλαγή του τοπίου, η αισθητική αξία και η ποικιλομορφία των βιοτόπων κεντρίζει το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη που έρχεται σε επαφη με αυτό.

Θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε τη φετινή χρονία στο σχολείο, τους στόχους, τη μεθοδολογία και τα περιβαλλοντικά μηνήματα που αποτύπωσαν οι μαθητές απέναντι στον εαυτό τους, στο σύνολο (ομάδα-τοπική κοινωνία) και στο φυσικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια και για τη λήξη του σχολικης χρονιάς θα ακολουθήσουν από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων η απονομή αναμνηστικών στους μαθητές της έκτης τάξης, η βράβευση μεταλλίων στους μαθητές αγώνων στίβου και ομάδας κοριτσιών handball, ποιήματα από το νηπιαγωγείο και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του σχολείου. Να είστε όλοι εκεί!

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ύνδεση Ιόνιας Οδού με Αστακό: Τμήμα Γέφυρας Γουριάς-Πλατυγιάλι


Ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας ενέκρινε χθες (Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010) την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Σύνδεση Ιόνιας Οδού με Αστακό: Τμήμα Γέφυρας Γουριάς-Πλατυγιάλι».
Πρόκειται για τον δρόμο μήκους 13,2 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα που θα συνδέσει την Ιόνια οδό με το λιμάνι του Πλατυγιαλίου και τον Αστακό.
Θα περιλαμβάνει 5 γέφυρες, ενώ το εύρος του καταστρώματος του δρόμου θα είναι δεκατέσσερα (14) μέτρα με ωφέλιμο οδόστρωμα έντεκα (11) μέτρα.
Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η δημιουργία τριών κόμβων για Παλαιομάνινα, για Άγιο Δημήτριο και για Πενταλόφο-Λεσίνι, και δυο ακόμη που θα κατασκευαστούν στην συνέχεια στο ύψους του Πλατυγιαλίου αλλά και της Γέφυρας με την Γουριά.
Μια σημαντική παράμετρος είναι και η κατασκευή νέων παρακαμπτήριων μήκους τεσσάρων (4) χιλιόμετρων πέραν της διατήρησης της λειτουργίας μεγάλου τμήματος του σημερινού επαρχιακού δικτύου.
Στην τοποθέτησή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επεσήμανε τα εξής:
«Η σύνδεση του Δυτικού άξονα με το Πλατυγιάλι, τον Αστακό, τις Δυτικές ακτές του νομού, ένα έργο που οραματίστηκαν γενιές, παίρνει σάρκα και οστά.
Ένα έργο που μόνο θετικά προσφέρει στην περιοχή και το οποίο δεν ήρθε εύκολα.
Δώσαμε μάχη στο ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει η αρχική μελέτη του συγκεκριμένου δρόμου (Γουριά-Πλατιγυάλι) η οποία προέβλεπε την αναβάθμιση του υπάρχοντος δρόμου πάνω στην ίδια χάραξη η οποία ήταν εννέα χιλιόμετρα περισσότερα από τη νέα.
Αν δεν απαιτούσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή της μελέτης και τον προγραμματισμό των έργων, όχι μόνο δεν θα είχαμε όφελος αλλά μεγάλη σπατάλη πόρων.
Έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ ένα αρχικό ποσό της τάξεως των 40.000.000 € και αμέσως μετά την παραλαβή της οριστικής μελέτης το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί.
Η ολοκλήρωση της σύνδεσης του Δυτικού Άξονα με τις Δυτικές ακτές του νομού και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της Παραϊόνιας οδού (από Αστακό έως Βόνιτσα), ένα έργο του οποίου την μελέτη προτείναμε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 800.000 €, θα αλλάξει εντελώς την περιοχή, η οποία θα αποκτήσει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες».

ΠΗΓΗ : http://www.aitnia.gr

ΣΧΟΛΙΟ : Καλή εξέλιξη για το έργο,αλλά τα χρήματα που είναι η κινητήριος δύναμη θα βρεθούν σε αυτό το αβέβαια οικονομικό περιβάλλον στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα;