Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακία - Άκτιο. Ήρθε η ώρα της κατασκευής ;


Με βάση δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας των Ιωαννίνων " Νέοι Αγώνες ", ανάβει το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακία - Άκτιο στις 12 Μαρτίου.

Ολόκληρο το δημοσίευμα :


Υπογράφονται οι συμβάσεις για το δρόμο Άκτιο - Αμβρακία


Ανάβει τελικά το «πράσινο φως» το Υπουργείο Υποδομών μεταφορών και δικτύων για την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Άκτιο - Αμβρακία με την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους των έργων.

Από το Υπουργείο κλήθηκαν οι ανάδοχοι στις 12 Μαρτίου να υπογράψουν τις συμβάσεις, και όλα δείχνουν ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν τα έργα. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να εγκατασταθούν και τα συνεργεία.

Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δυτική Ελλάδα αφού είναι κάθετος άξονας στην υπό κατασκευή Ιόνια Οδό την οποία και θα συνδέσει με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.

Ο οδικός άξονας μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey. Για το έργο υπάρχουν 4 ταυτόχρονες εργολαβίες και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι επτά ανισόπεδοι κόμβοι, είκοσι έξι κάτω διαβάσεις, τέσσερις άνω διαβάσεις, τρεις κοιλαδογέφυρες και επτά γέφυρες ρεμάτων.


Αναγκαιότητα ο δρόμος

Η κατασκευή του οδικού άξονα, πέραν της τουριστικής-οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται να επιφέρει στους Νομούς που καλύπτει, αλλάζει και την καθημερινότητα των κατοίκων και όσων επισκέπτονται την περιοχή.
Πρακτικά, δηλαδή, θα αποσυμφορήσει την εθνική οδό Αγρινίου - Αμφιλοχίας που ιδίως κατά το καλοκαίρι παρατηρείται κυκλοφοριακό έμφραγμα, καθώς η εθνική οδός διέρχεται μέσα από το κέντρο της Αμφιλοχίας. με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρειάζονται ακόμη και δύο ώρες για μία απόσταση που δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά
Ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που ανάβει το "πράσινο" φως για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.»

«Το έργο αυτό θα συνδέσει τη Δυτική Ελλάδα με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας, τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου» σημείωσε ο κ. Ιωάννου και αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες που είχαν γίνει από τους νομάρχες και τους βουλευτές για την κατασκευή του μεγάλου αυτού οδικού άξονα.

Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο είχε γίνει ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Πρέβεζας, με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννου, στην οποία συμμετείχαν οι Νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε ουσιαστικές και της παρεμβάσεις για το θέμα αυτό και του πρώην Γραμματέα Δημοσίων έργων κ. Γιώργου Τρυφωνίδη.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι οι κοινή διεκδίκηση μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και για άλλα έργα που πρέπει να γίνουν στο νομό όπως το θέμα του Αμβρακικού, του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης αλλά κυρίως το μεγάλο ζήτημα της αναβάθμισης της παραλιακής οδού. «θα είναι λυπηρό» είπε ο κ. Ιωάννου οι οδηγοί να μπαίνουνε σ' έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην Αμφιλοχία, να περνούν την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και να έρχονται αντιμέτωποι με έναν δρόμο «υπό διάλυση» όπως είναι η Εθνική Οδός Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες κατασκευής του άξονα που συνδέει το Άκτιο με τον Δυτικό Άξονα προβλέπεται να διαρκέσουν 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι θετικές για το δρόμο που θα ενώσει το Άκτιο με την Αμβρακία και αυτό χάρη στις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου υποδομών, είπε τέλος ο κ. Ιωάννου.

ΠΗΓΗ : http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/13013-2010-02-26-14-11-06.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: