Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Εθνική Οδός Αγρινίου-Καρπενησίου



Υπερψηφίσθηκε χθες (Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010) από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Βελτίωση της Εθνικής οδού Αγρινίου-Καρπενησίου, Τμήμα Αγρίνιο-Αγ.Βλάσης».
Σκοπός της μελέτης είναι η κατασκευή-βελτίωση της Εθνικής οδού Αγρινίου-Καρπενησίου που αποτελεί έργο τόσο τοπικής όσο και υπερτοπικής σημασίας.
Η οδός θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και μελλοντικά τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με τον ΠΑΘΕ.
Όταν δε ολοκληρωθεί η βελτίωση της οδού Καρπενησίου-Λαμίας, θα συνδεθεί το οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας με το αντίστοιχο της Κεντρικής Ελλάδας.
Η βελτίωση στηρίζεται σε καινούρια γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θα δοθούν στην υπό μελέτη χάραξη σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές, τα οποία θα εξασφαλίζουν ασφάλεια κυκλοφορίας, αυξημένη ταχύτητα μελέτης, παράκαμψη οικιστικών ιστών και την εξάλειψη ελιγμών στο ορεινό τμήμα.
Η αρχή της μελέτης που ψηφίσθηκε χθες είναι ο κόμβος Αγίου Ιωάννη επί της Εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο Αγρίνιο και το τέλος χωροθετείται στην περιοχή του Οικισμού Σταυρός του σημερινού Δήμου Παρακαμπυλίων.
Έχει συνολικό μήκος 28,5 χιλιόμετρα και η κατάσταση της υφιστάμενης οδού από άποψη ασφάλειας είναι κακή, δεδομένου ότι αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες ενώ ο δρόμος παρουσιάζει χαμηλή γεωμετρία, πολύ κακή ορατότητα και πυκνή κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τη μελέτη προτείνεται η δημιουργία νέου δρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας μήκους 7,50 μέτρων και παράπλευρου δρόμου μήκους 3 μέτρων με επενδεδυμένη τάφρο.
Στην πλαίσια της μελέτης προβλέπεται η διαμόρφωση δεκαοχτώ ισόπεδων κόμβων, ενώ προβλέπεται να κατασκευασθεί και μεγάλος αριθμός τεχνικών έργων.
Να σημειωθεί ότι από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας επισημάνθηκαν τα φαινόμενα αστάθειας και κατολισθήσεων που εμφανίσθηκαν στην περιοχή του Αγίου Βλασίου και ζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στη χθεσινή απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου όπως και το αίτημα για μεγαλύτερο πλάτος του δρόμου ανά λωρίδα κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ : http://www.aitnia.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Greenpeace: όχι στη μονάδα του Αστακού

Nα μην εγκρίνει την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, καλεί την κυβέρνηση η Greenpeace ζητώντας από την τοπική κοινωνία να αντισταθεί σε ένα έργο που στο όνομα της “ανάπτυξης” απειλεί κυριολεκτικά να τινάξει την περιοχή στον αέρα και δημιουργεί μία κερκόπορτα, μέσα από την οποία θα ελλοχεύει για πάντα ο κίνδυνος πιο επικίνδυνων και καταστροφικών επενδύσεων.
.Η συγκεκριμένη μονάδα δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πακέτου για το Κλίμα και την Ενέργεια.
Πέραν των προφανών κινδύνων για την περιοχή (αφού η εγκατάσταση υπάγεται στην Οδηγία ‘Σεβέζο’ για τις επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις), η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να εκλύει περί τα 3,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η προώθηση της συγκεκριμένης μονάδας θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα της Πράσινης Ανάπτυξης. Γεννά εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ για μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών χρειάζεται μια πολύμηνη διαδικασία, μέσα σε ένα μόλις μήνα μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για μια ρυπογόνο και επικίνδυνη μονάδα!

Ανώνυμος είπε...

Ti meleti einai afi telos pantwn ti dromo tha ftiaxoun mipws xeirotero apo ton yparxonta, merika ekatomyria ston kalatho twn axristwn gia "Meleti" kai katopin merika akomi gia dithen beltiwsi;
Kata ta alla xeirokrotoume kai apodexomaste