Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Δηλώσεις Άρη Σπηλιωτόπουλου μετά την σύνοδο πρυτάνεων στα Γιάννενα


Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, αμέσως μετά την 61η Σύνοδο Πρυτάνεων στα Ιωάννινα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μία δήλωση για το θέμα της αξιολόγησης και τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής για τη διασφάλιση της ποιότητας στα Πανεπιστήμια, ότι καθυστερεί με ευθύνη της Πολιτείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι -όπως και εγώ ενημερώθηκα, εφόσον δόθηκε η έκθεση αυτή στον Πρόεδρο της Βουλής- πράγματι υπήρχε ένα πόρισμα το οποίο μιλά για τα στοιχεία, τα τεκμήρια και τα όσα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει περαιτέρω η αξιολόγηση στα Πανεπιστήμια. Τόσο οι Πρυτάνεις όσο και εγώ στηρίζουμε το έργο της Αρχής και βεβαίως, από τη δική μας πλευρά, όποια αιτήματα είναι σύννομα και συμβατά με τους κανονισμούς που διέπουν τη δημόσια διοίκηση από τη Επιτροπή γίνονται αποδεκτά και θέλουμε να γίνονται αποδεκτά γιατί σκοπός μας είναι να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο πραγματικό δύσκολο έργο της Επιτροπής. Είναι, όπως ξέρετε, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για ένα ποιοτικό άλμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η ποιοτική αξιολόγηση και, ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, εργάζεται η Επιτροπή. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν πράγματα τα οποία, προσωπικά, δεν μπορώ να κάνω, όπως είναι η δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Γιατί, όπως ξέρετε, οι ειδικοί λογαριασμοί έχουν καταργηθεί, είναι κάτι που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχουν πια και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός για την Επιτροπή, ή άλλα ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα που δεν αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας αλλά αφορούν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σε αυτά, όμως, που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας και είναι, εκ των πραγμάτων, δικά μας, θα συνεχίσω να είμαι, όπως ήμουν, συμπαραστάτης στο έργο της Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι όλα αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που, αντίστοιχα, διερευνούνται και συζητούνται στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον Καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη. Και οφείλω στο σημείο αυτό να πω ότι πράγματι το Συμβούλιο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Και εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσφορά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των στελεχών της εκπαίδευσης και όλων των φορέων που, ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή, που ήταν προεκλογική περίοδος, συμμετείχαν, εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται ακατάπαυστα προκειμένου, όσο το δυνατόν, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να καταθέσει τα πορίσματά του. Και οφείλω να πω ότι, μέχρι στιγμής, αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Πιστεύω ότι το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα πορίσματα του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, βεβαίως, όλα εξετάζονται, και ο τρόπος εισαγωγής των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πώς θα αποσυνδεθεί το Λύκειο και, βεβαίως η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από την Τριτοβάθμια, και πως θα υπάρξει πιο δημιουργικός χρόνος και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Πάρα πολλά ζητήματα ήδη έχουν απασχολήσει και απασχολούν και την Πολιτική Επιτροπή -στο δικό μας επίπεδο- αλλά και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει αυτονόμηση στο Πανεπιστήμιο Αγρινίου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Αυτά είναι επιμέρους ζητήματα τα οποία, όπως ξέρετε, τα εξετάζουμε και τα εξετάζουμε καλή τη πίστη, πάντα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και με τα αντίστοιχα όργανα της Πολιτείας που έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως ξέρετε, θα υπάρξει και κοινή συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ και θα εξεταστούν πάρα πολλά ζητήματα.

Όλα τα παραπάνω τα μεταφέρουμε αυτούσια από το ηπειρωτικό μπλογκ : http://epirusgate.blogspot.com/

Καλό είναι οι υπεύθυνοι του Δήμου Αγρινίου αλλά και οι ποιλιτικοί άρχοντες της ευρύτερης περιοχής να καταλάβουν τί εστί βερύκοκο επιτέλους. Με ευχολόγια και επιστολές δε γίνονται πανεπιστήμια. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέφυγε εντέχνως να απαντήσει ουσιαστικά στην τρίτη ερώτηση ( όπως γίνεται , εξάλλου, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις από πολιτικούς και μη ).
Κατά τα άλλα, όσοι πανηγύριζαν σχετικά πρόσφατα για την επικείμενη αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου... ας τρέξουν να χειροκροτήσουν πάλι.
Συζητήσεις επί συζητήσεων και συμπέρασμα μηδέν. Πόσα χρόνια θα συζητιέται η αυτονόνηση του Πανεπιστημίου μας; Από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, το δικό μας πάντα έχει ένα πρόβλημα στην αυτονόμησή του και στη δημιουρργία νέων τμημάτων και συζητιέται επί μακρόν. Ως πότε;

Υ.Γ. Μεγαλώσαμε λίγο τη γραμματοσειρά της τρίτης ερώτησης κι απάντησης, μήπως και τη δουν καλύτερα οι υπεύθυνοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τοκ τοκ, τοκ τοκ. Κύριοι δήμαρχοι, κύριοι υπεύθυνοι, κάποιος χτυπάει την πόρτα. Ξυπνήστε. Κάτι λένε για το πανεπιστήμιο ξανά. Πανεπιστήμιο δε βλέπουμε όμως.