Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Εκτροπή Αχελώου. Μια αμαρτωλή υπόθεση ξανά στο προσκήνιο εν όψει εκλογών

Το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Λιόλιου ( Εφημερίδα " ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " 24-9-2009 ) το παραθέτουμε αυτούσιο :

Το έργο τελειώνει, η συζήτηση συνεχίζεται
Την ίδια ημέρα που ανατέθηκε το τελευταίο τμήμα της εκτροπής του Αχελώου, οι πολιτικοί διατύπωναν απόψεις για την αναγκαιότητά της

Του Γιωργου Λιαλιου

Και αίφνης, η εκτροπή του Αχελώου βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων! Στο debate της Τρίτης, ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν σκοπεύει να ακυρώσει την εκτροπή, εκμεταλλευόμενος μια αμφίσημη δήλωση του τελευταίου στην προηγούμενη μονομαχία των υπουργών. Και ο κ. Παπανδρέου αναδιπλώθηκε από το υπερπροβεβλημένο οικολογικό προφίλ του, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει (sic) της ανάγκες της Θεσσαλίας. Δύσκολα θα μπορούσε να είχε κάνει αλλιώς. Από τη μία πλευρά, το έργο δημοπρατήθηκε επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου και προωθήθηκε συστηματικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συχνά με «φωτογραφικές» υπουργικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, μια αντίθετη δήλωση ενδεχομένως να στοίχιζε κρίσιμες ψήφους και να τον έφερνε σε σύγκρουση με το κατεστημένο των αγροτοπατέρων του Θεσσαλικού κάμπου. Επομένως, πίσω ολοταχώς.

Και ενώ η πολιτική συζήτηση επέστρεφε στην αναγκαιότητα ή μη του έργου, την ίδια ημέρα ανατέθηκε το τελευταίο από τα έργα της εκτροπής: η ολοκλήρωση της σήραγγας που θα περάσει το νερό από τον ταμιευτήρα της Συκιάς στον Πάμισο, παραπόταμο του Πηνειού. Μερικούς μήνες νωρίτερα ο Θεσσαλός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς είχε επισκεφθεί το υπό κατασκευή φράγμα της Συκιάς και είχε παρουσιάσει το έργο ως «τελειωμένη υπόθεση». Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, το 2011.

Πρόκειται βέβαια για τη μισή αλήθεια: αυτό που το ΥΠΕΧΩΔΕ διακριτικά απέκρυπτε είναι ότι οι αγρότες θα πρέπει, σύμφωνα με την Οδηγία για τα νερά, να πληρώνουν πλέον το νερό που ξοδεύουν. Και πως το τελευταίο κεφάλαιο στην υπόθεση δεν έχει ακόμα γραφτεί. Η τελευταία προσφυγή ενάντια στο φαραωνικών διαστάσεων έργο έχει εκδικαστεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2007 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η απόφαση είναι έτοιμη από το καλοκαίρι να εκδοθεί και το μόνο που χρειάζεται είναι να βγει από το συρτάρι του προέδρου του ΣτΕ.

Τι θα αποφασίσει το ΣτΕ; Εκτός απροόπτου, θα προτείνει την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τη συμβατότητα της εκτροπής με το κοινοτικό δίκαιο. Στο ενδεχόμενο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν νέες αιτήσεις αναστολής των εκτελούμενων σήμερα εργασιών στο φράγμα Συκιάς και στην υπόγεια σήραγγα εκτροπής. Οι τελευταίες σελίδες στο 25ετές σίριαλ της εκτροπής πρόκειται να γραφτούν το επόμενο διάστημα...

ΠΗΓΗ : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/09/2009_330589

Τα σχόλια δικά σας. Οι κρίσεις επίσης δικές σας.
Διαχρονικό έγκλημα με φόντο πολιτικό, ψηφοθηρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: