Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Ραδιοφωνικός Σταθμός Πάτρας " ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ " - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ»


Ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός σχετικά με τη στάση που κρατά η Πολιτεία στις αναφορές που δέχονται από τους επιστήμονες όσον αφορά ήταν ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ και την εκπομπή «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο» με τον Γιάννη Γεωργόπουλο,

Με αφορμή τις νέες σεισμικές δονήσεις που είχαμε χθες βράδυ στην περιοχή του Ευπαλίου, ο κ. Χουλιάρας προειδοποίησε μέσω του Ράδιο Γάμμα την Πολιτεία, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό, ενώ τόνισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Είχαμε πει από την περασμένη Δευτέρα στον κόσμο να προσέχει, καθώς αυτή δεν είναι μία φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Τα σήματα στους σταθμούς του Παναγιώτη Βαρώτσου είχαν έρθει από τις 24 Οκτωβρίου. Επρόκειτο για δύο ηλεκτρικά σήματα που είχαν καταγραφεί από την ομάδα ΒΑΝ, σήματα που έδειχναν ότι επέρχεται ισχυρή σεισμική δραστηριότητα» επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας προσθέτοντας πως «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει».

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας ασκώντας δριμεία κριτική, ανέφερε πως από εκεί και πέρα η κινητικότητα θα έπρεπε να είναι εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας, να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα κτίρια, κυρίως νοσοκομεία, σχολεία και δημόσια κτίρια, που είναι σε άθλια κατάσταση.

«Καλώ από την εκπομπή σας την Πολιτεία να είναι σε εγρήγορση, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Εμάς κανείς δεν μας έχει καλέσει να τους ενημερώσουμε. Είναι αυτονόητο πως η Πολιτεία αλλά και οι κατά τόπους νομαρχίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Θα πρέπει ο κάθε σεισμολόγος να φέρει έγγραφα για να ενημερωθούν, δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους; Την ανησυχία του λαού τη διαχειρίζονται άλλοι φορείς και όχι οι σεισμολόγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως τα μαχαίρια… βγήκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανάμεσα στον καθηγητή σεισμολογίας και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αχαίας Δημήτρη Φιλιππάτο, όταν ο καθηγητής χαρακτήρισε ως ανίκανους τους υπευθύνους του κράτους και των υπηρεσιών, με τον κ. Φιλιππάτο να του ζητά σε έντονο ύφος να ανακαλέσει.

«Ο κόσμος τρομοκρατείται από την ανασφάλεια που του έχετε δημιουργήσει εσείς και την ανικανότητά σας. Εάν είσαστε ανίκανοι να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου. Εμείς δεν τρομοκρατούμε κανέναν», σχολίασε ο κ. Χουλιάρας καλώντας τον κ. Φιλιππάτο να σηκωθούν οι αρμόδιοι και να βγουν στους δρόμους προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια.

Ο κ. Φιλιππάτος ζήτησε από τον κ. Χουλιάρα να ενημερώνουν την Επιστημονική Επιτροπή Αντισεισμικού Κινδύνου στην οποία πρέπει να αναφέρονται και όχι να απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Γεωργόπουλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου σε γειτονικά ρήγματα τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο.

«Δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται δύο σεισμοί της τάξεως του 5,7 Ρίχτερ μέσα σε τρεις ημέρες. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει κύριος σεισμός τη δεδομένη στιγμή, δε θέλω να κοροϊδεύω τον κόσμο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος πιο δυνατός σεισμός» προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας τονίζοντας πως «από εκεί πάμε στα γειτονικά ρήγματα, προκειμένου να δούμε αν θα υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου».

ΣΧΟΛΙΟ : Σεισμολόγοι και πολιτεία δε συνεργάζονται κι αυτό μόνο καλό δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αλήθεια είναι ότι εδώ κι ένα δίμηνο είχε υπάρξει προειδοποίηση για επικείμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με αναφορά για ισχυρό σεισμό. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο σχετικά ισχυρούς σεισμούς με πάρα πολλούς μετασεισμούς.
Ισχυρή αντισεισμική θωράκιση στα σπίτια κι έλεγχος στα υφιστάμενα, κυρίως στα παλαιάς κατασκευής είναι το καλύτερο "αντίδοτο" σε αυτό το γεωλογικό φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: