Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


AΛΛΗ Περιφέρεια ζητούν και οι Επαγγελματοβιοτέχνες.

Προχωρά ένα βήμα παραπέρα η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού και ζητά στην Αιτωλ/νία την έδρα νέας Περιφέρειας.

Πληθαίνουν οι φωνές φορέων και πολιτών της Αιτωλ/νίας, που τάσσονται κατά της παραμονής της Αιτωλ/νίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με αφορμή τη διαβούλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης». Μετά το εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, τάσσεται υπέρ της απόσπασης του από την σημερινή διοικητική δομή και μάλιστα προτείνει τη δημιουργία μιας άλλης περιφέρειας που θα έχει την έδρα της στον νομό της Αιτωλ/νίας. Όπως διαπιστώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργείται ένα μέτωπο που διευρύνεται μάλιστα διαρκώς, με φορείς, πολίτες, συλλόγους αλλά και πολιτικούς που ζητούν την άρση της αδικίας που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '80, με την δημιουργία τότε των Περιφερειών και που ζητούν η Αιτωλ/νία να δημιουργήσει με γειτονικούς νομούς μιαν άλλη Περιφέρεια, χωρίς να αλλάζει παράλληλα ο αριθμός των Περιφερειών στη χώρα μιας και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές φωνές για την δημιουργία μιας ενιαίας Περιφέρειας στην Πελοπόννησο. Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά και οι συνθήκες, ώστε η αλλαγή αυτή να είναι εφικτή, υπενθυμίζοντας πως η σημερινή διοικητική δομή στην περιοχή δεν ωφέλησε κανέναν, αντίθετα διεύρυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αδίκησε όχι μόνον την Αιτωλ/νία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αφού στηρίχθηκε σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.

Η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού με χθεσινή της ανακοίνωση μάλιστα, ζητά τη δημιουργία νέας Περιφέρειας, με όμορους δήμους και με έδρα στην Αιτωλ/νία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

H Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών της Αιτωλ/νίας, αφού εξέτασε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις δήμων και τις αιρετές Περιφέρειες, μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και τα όσα προέκυψαν μέσα από τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ, έχει να σημειώσει τα εξής:

Η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας, παρά τις σχετικές αδυναμίες, έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου, πως υπήρξε τομή και αναγκαιότητα και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αποκέντρωση, όμως έχει κλείσει τον κύκλο της.

Είναι πλέον καιρός να γίνει το επόμενο και καθοριστικό βήμα, μέσα από ένα νέο σχέδιο που θα προβλxarthsέπει την δημιουργία λίγων και ισχυρών δήμων, με αποσαφηνισμένους πόρους και αρμοδιότητες, με ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών, δίπλα στον δημότη, ακόμη και του πιο απομακρυσμένου δημοτικού διαμερίσματος.

Οι ανακοινώσεις για τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πέραν των όσων παρουσιάστηκαν για διαβούλευση, επιβάλλεται να ξεκινήσει διάλογος και για τα όρια των νέων Περιφερειών, ώστε να αρθούν οι μεγάλες αδικίες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν αποφασίστηκε χωρίς να ρωτηθεί κανείς, η δομή των σημερινών Περιφερειών. Η πολύχρονη εμπειρία από την παραμονή της Αιτωλ/νίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μας υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να συνταχθούμε με όλους τους φορείς του νομού, που επιδιώκουν την απόσπαση από την συγκεκριμένη διοικητική δομή, που ποτέ δεν λειτούργησε σε όφελός της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της. Αντιθέτως, αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της αρπαγής της Οικονομικής Σχολής στο Αγρίνιο παλιότερα, ή των αντιδράσεων των Πατρινών φορέων για το Πλατυγιάλι και το Εφετείο, μόλις πρόσφατα.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξόφθαλμη αυτή περίπτωση, της δημιουργίας δηλ. ενός μορφώματος που στην πράξη απέτυχε και οδήγησε την Αιτωλ/νία αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην υστέρηση και την υπανάπτυξη.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού να συνταχθούν στο μέτωπο που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, ώστε η Αιτωλ/νία να αποσπαστεί επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει την έδρα μιας νέας Περιφέρειας με όμορους νομούς, στη λογική μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ιδανική για την αλλαγή αυτή και άπαντες έχουν ιστορικές ευθύνες, απέναντι στην τοπική κοινωνία και το μέλλον του τόπου.

ΠΗΓΗ : http://www.panaitoliki.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4337:2010-01-26-13-42-51&catid=59:2008-11-12-11-52-13&Itemid=61

Δεν υπάρχουν σχόλια: