Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


AΛΛΗ Περιφέρεια ζητούν και οι Επαγγελματοβιοτέχνες.

Προχωρά ένα βήμα παραπέρα η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού και ζητά στην Αιτωλ/νία την έδρα νέας Περιφέρειας.

Πληθαίνουν οι φωνές φορέων και πολιτών της Αιτωλ/νίας, που τάσσονται κατά της παραμονής της Αιτωλ/νίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με αφορμή τη διαβούλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης». Μετά το εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, τάσσεται υπέρ της απόσπασης του από την σημερινή διοικητική δομή και μάλιστα προτείνει τη δημιουργία μιας άλλης περιφέρειας που θα έχει την έδρα της στον νομό της Αιτωλ/νίας. Όπως διαπιστώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργείται ένα μέτωπο που διευρύνεται μάλιστα διαρκώς, με φορείς, πολίτες, συλλόγους αλλά και πολιτικούς που ζητούν την άρση της αδικίας που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '80, με την δημιουργία τότε των Περιφερειών και που ζητούν η Αιτωλ/νία να δημιουργήσει με γειτονικούς νομούς μιαν άλλη Περιφέρεια, χωρίς να αλλάζει παράλληλα ο αριθμός των Περιφερειών στη χώρα μιας και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές φωνές για την δημιουργία μιας ενιαίας Περιφέρειας στην Πελοπόννησο. Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά και οι συνθήκες, ώστε η αλλαγή αυτή να είναι εφικτή, υπενθυμίζοντας πως η σημερινή διοικητική δομή στην περιοχή δεν ωφέλησε κανέναν, αντίθετα διεύρυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αδίκησε όχι μόνον την Αιτωλ/νία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αφού στηρίχθηκε σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης.

Η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού με χθεσινή της ανακοίνωση μάλιστα, ζητά τη δημιουργία νέας Περιφέρειας, με όμορους δήμους και με έδρα στην Αιτωλ/νία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

H Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών της Αιτωλ/νίας, αφού εξέτασε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις δήμων και τις αιρετές Περιφέρειες, μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και τα όσα προέκυψαν μέσα από τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ, έχει να σημειώσει τα εξής:

Η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας, παρά τις σχετικές αδυναμίες, έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου, πως υπήρξε τομή και αναγκαιότητα και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αποκέντρωση, όμως έχει κλείσει τον κύκλο της.

Είναι πλέον καιρός να γίνει το επόμενο και καθοριστικό βήμα, μέσα από ένα νέο σχέδιο που θα προβλxarthsέπει την δημιουργία λίγων και ισχυρών δήμων, με αποσαφηνισμένους πόρους και αρμοδιότητες, με ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών, δίπλα στον δημότη, ακόμη και του πιο απομακρυσμένου δημοτικού διαμερίσματος.

Οι ανακοινώσεις για τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πέραν των όσων παρουσιάστηκαν για διαβούλευση, επιβάλλεται να ξεκινήσει διάλογος και για τα όρια των νέων Περιφερειών, ώστε να αρθούν οι μεγάλες αδικίες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν αποφασίστηκε χωρίς να ρωτηθεί κανείς, η δομή των σημερινών Περιφερειών. Η πολύχρονη εμπειρία από την παραμονή της Αιτωλ/νίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μας υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να συνταχθούμε με όλους τους φορείς του νομού, που επιδιώκουν την απόσπαση από την συγκεκριμένη διοικητική δομή, που ποτέ δεν λειτούργησε σε όφελός της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της. Αντιθέτως, αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της αρπαγής της Οικονομικής Σχολής στο Αγρίνιο παλιότερα, ή των αντιδράσεων των Πατρινών φορέων για το Πλατυγιάλι και το Εφετείο, μόλις πρόσφατα.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξόφθαλμη αυτή περίπτωση, της δημιουργίας δηλ. ενός μορφώματος που στην πράξη απέτυχε και οδήγησε την Αιτωλ/νία αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην υστέρηση και την υπανάπτυξη.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού να συνταχθούν στο μέτωπο που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, ώστε η Αιτωλ/νία να αποσπαστεί επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει την έδρα μιας νέας Περιφέρειας με όμορους νομούς, στη λογική μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ιδανική για την αλλαγή αυτή και άπαντες έχουν ιστορικές ευθύνες, απέναντι στην τοπική κοινωνία και το μέλλον του τόπου.

ΠΗΓΗ : http://www.panaitoliki.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4337:2010-01-26-13-42-51&catid=59:2008-11-12-11-52-13&Itemid=61

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Προετοιμασία του Δήμου Αγρινίου για το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης.


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες του Δήμου Αγρινίου για την εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ήδη στους δρόμους τοποθετήθηκαν οι πινακίδες σήμανσης, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαγράμμιση των θέσεων επί του οδοστρώματος.

Στο Σύστημα, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εντάσσονται 696 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα καθορίζονται ειδικές θέσεις στάθμευσης διτρόχων και θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Το μέτρο θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 08:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο τις ώρες 08:00 έως 14:00.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια στάθμευσης επισκεπτών στις παραπάνω θέσεις στάθμευσης θα είναι δύο ώρες και η πληρωμή θα γίνεται είτε με απλή ξυστή κάρτα είτε με χρήση κινητού τηλεφώνου.

Το κόστος στάθμευσης θα είναι 50 λεπτά του ευρώ ανά μισή ώρα για όσους κάνουν χρήση ξυστής κάρτας, ενώ για όσους κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου θα υπάρχει χρονοχρέωση που αντιστοιχεί σε 80 λεπτά ανά ώρα, με ελάχιστη χρέωση τα δέκα λεπτά της ώρας.

Για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου η στάθμευση στις θέσεις του Συστήματος θα είναι απεριόριστη και προς τούτο θα εκδοθούν ειδικές άδειες στάθμευσης μονίμου κατοίκου, το κόστος έκδοσης των οποίων καθορίστηκε σε 25 ευρώ ανά εξάμηνο ή 50 ευρώ ανά έτος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο έκδοσης της άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου του κέντρου, καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος.

ΠΗΓΗ : http://www.cityofagrinio.gr/information-services/press-releases-2010/deltiotypou42010.html

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σεισμός ( Γνώση και Προφύλαξη )


Τις τελευταίες μέρες είχαμε την έξαρση του γεωλογικού φαινομένου της σεισμικής διέγερσης και μάλιστα με υψηλή ένταση. Καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την προφύλαξή μας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, όπως επίσης και γενικά θέματα που αφορούν αυτό το φαινόμενο που αποτελεί κάτι φυσιολογικό για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.
Δεν κλείνουμε τα μάτια. Ενημερωνόμαστε για να μη φοβόμαστε.

Προστέθηκε στη δεξιά πλευρά του ιστολογίου σύνδεσμος με την ιστοσελίδα του " Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας " : http://www.oasp.gr/

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ραδιοφωνικός Σταθμός Πάτρας " ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ " - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ»


Ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός σχετικά με τη στάση που κρατά η Πολιτεία στις αναφορές που δέχονται από τους επιστήμονες όσον αφορά ήταν ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ και την εκπομπή «Πράσινο Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο» με τον Γιάννη Γεωργόπουλο,

Με αφορμή τις νέες σεισμικές δονήσεις που είχαμε χθες βράδυ στην περιοχή του Ευπαλίου, ο κ. Χουλιάρας προειδοποίησε μέσω του Ράδιο Γάμμα την Πολιτεία, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό, ενώ τόνισε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Είχαμε πει από την περασμένη Δευτέρα στον κόσμο να προσέχει, καθώς αυτή δεν είναι μία φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Τα σήματα στους σταθμούς του Παναγιώτη Βαρώτσου είχαν έρθει από τις 24 Οκτωβρίου. Επρόκειτο για δύο ηλεκτρικά σήματα που είχαν καταγραφεί από την ομάδα ΒΑΝ, σήματα που έδειχναν ότι επέρχεται ισχυρή σεισμική δραστηριότητα» επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας προσθέτοντας πως «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει».

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας ασκώντας δριμεία κριτική, ανέφερε πως από εκεί και πέρα η κινητικότητα θα έπρεπε να είναι εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας, να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τα κτίρια, κυρίως νοσοκομεία, σχολεία και δημόσια κτίρια, που είναι σε άθλια κατάσταση.

«Καλώ από την εκπομπή σας την Πολιτεία να είναι σε εγρήγορση, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Εμάς κανείς δεν μας έχει καλέσει να τους ενημερώσουμε. Είναι αυτονόητο πως η Πολιτεία αλλά και οι κατά τόπους νομαρχίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Θα πρέπει ο κάθε σεισμολόγος να φέρει έγγραφα για να ενημερωθούν, δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους; Την ανησυχία του λαού τη διαχειρίζονται άλλοι φορείς και όχι οι σεισμολόγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως τα μαχαίρια… βγήκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ανάμεσα στον καθηγητή σεισμολογίας και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αχαίας Δημήτρη Φιλιππάτο, όταν ο καθηγητής χαρακτήρισε ως ανίκανους τους υπευθύνους του κράτους και των υπηρεσιών, με τον κ. Φιλιππάτο να του ζητά σε έντονο ύφος να ανακαλέσει.

«Ο κόσμος τρομοκρατείται από την ανασφάλεια που του έχετε δημιουργήσει εσείς και την ανικανότητά σας. Εάν είσαστε ανίκανοι να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου. Εμείς δεν τρομοκρατούμε κανέναν», σχολίασε ο κ. Χουλιάρας καλώντας τον κ. Φιλιππάτο να σηκωθούν οι αρμόδιοι και να βγουν στους δρόμους προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια.

Ο κ. Φιλιππάτος ζήτησε από τον κ. Χουλιάρα να ενημερώνουν την Επιστημονική Επιτροπή Αντισεισμικού Κινδύνου στην οποία πρέπει να αναφέρονται και όχι να απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Γεωργόπουλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου σε γειτονικά ρήγματα τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο.

«Δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται δύο σεισμοί της τάξεως του 5,7 Ρίχτερ μέσα σε τρεις ημέρες. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει κύριος σεισμός τη δεδομένη στιγμή, δε θέλω να κοροϊδεύω τον κόσμο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος πιο δυνατός σεισμός» προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας τονίζοντας πως «από εκεί πάμε στα γειτονικά ρήγματα, προκειμένου να δούμε αν θα υπάρξει μετανάστευση του φαινομένου».

ΣΧΟΛΙΟ : Σεισμολόγοι και πολιτεία δε συνεργάζονται κι αυτό μόνο καλό δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αλήθεια είναι ότι εδώ κι ένα δίμηνο είχε υπάρξει προειδοποίηση για επικείμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με αναφορά για ισχυρό σεισμό. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο σχετικά ισχυρούς σεισμούς με πάρα πολλούς μετασεισμούς.
Ισχυρή αντισεισμική θωράκιση στα σπίτια κι έλεγχος στα υφιστάμενα, κυρίως στα παλαιάς κατασκευής είναι το καλύτερο "αντίδοτο" σε αυτό το γεωλογικό φαινόμενο.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

"Φωνές" για Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι "φωνές" για τη δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι και το ορθό, αλλά και περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με κεντρικό νομό την Αιτωλοακαρνανία και πέριξ αυτής νομούς ( όπως Ευρυτανία,Λευκάδα και Φωκίδα ή ένα τμήμα αυτής, τη Δωρίδα η οποία συναλλάσσεται καθημερινά με την περιοχή της Ναυπάκτου ) , με τους οποίους υπάρχουν κοινωνικοί,οικονομικοί,ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί .
Η πρώτη αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας το 1997 με τον "Καποδίστρια 1" είχε δημιουργήσει κάποιους δήμους και περιφέρειες που απείχαν παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε "λειτουργική διοίκηση". Πολλές φορές δε ήρθε σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και την επιθυμία των κατοίκων των εκάστοτε περιοχών.
Εν έτει 2010, ο "Καλλικράτης" είναι αυτός που θα προχωρήσει τη διοίκηση της χώρας ένα βήμα πιο πέρα. Αυτό,όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους,πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, είναι ότι οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες που θα προκύψουν οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα, αλλά και του αύριο. Πιο συγκεκριμένα :
Ένας κύριος παράγοντας που οφείλουν να λάβουν υπόψη αφορά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των κονδυλίων ( συναρτήσει της έκτασης μιας περιοχής,του πληθυσμού της και του αναγλύφου της ), καθώς την τελευταία δωδεκαετία ήταν πολλές εκείνες οι περιπτώσεις όπου είχαμε ανισοκατανομή των κονδυλίων σε βαθμό αδικίας ( χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αποζημιώσεις αγροτών διαφορετικών περιοχών για καταστροφές ίδιου είδους, αναπτυξιακά προγράμματα όπως το "ΠΙΝΔΟΣ", όπου η Αιτωλοακαρνανία μόλις το τελευταίο έτος εντάχθηκε σε αυτό και πήρε το "ιλιγγιώδες" ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ , όταν νομοί με έκταση 3 και 4 φορές μικρότερη και πληθυσμό το 1/5 του δικού μας πήραν πολλαπλάσια χρήματα επί σειρά ετών ).
Επιβάλλεται να εισακουστούν οι ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής, να υπάρξει σύνδεση περιοχών με όμορες περιοχές που έχουν οικονομικούς,κοινωνικούς,ιστορικούς δεσμούς ( όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ) και να πάψει πλέον αυτή η "καρεκλοκενταυρική" λογική που θα δημιουργήσει διοικητικά τερατουργήματα με όρια ακατανόητα.
Ένα τέτοιο αποτελεί εδώ και 12 χρόνια η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια περιφέρεια που άγνωστο γιατί, δεν αποτέλεσε ποτέ σημείο τριβής και διαλόγου μεταξύ των πολιτευτών,βουλευτών,δημάρχων, φορέων, συλλόγων του τόπου μας. ΠΟΤΕ δν έκατσαν όλοι μαζί να συζητήσουν για τη διοικητική αυτή στρέβλωση που δημιουργήθηκε το 1997.
Όπως ποτέ δεν έκατσαν όλοι μαζί,ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης να συζητήσουν για άλλα σοβαρά προβλήματα και αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, όπως η επιτάχυνση των εργασιών της Ιονίας Οδού, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Κρυονέρι ως προαστιακής γραμμής ( που είναι έτοιμη κατά 90% περίπου ) και η κατασκευή του Δυτικού σιδηροδρομικού άξονα που θα συνδέει Ναύπακτο,Μεσολόγγι,Αγρίνιο,Αμφιλοχία,Άρτα,Γιάννενα, η κατασκευή υποδομών για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στην περιοχή που θα δώσει ακαδημαϊκή πνοή κι αύξηση του μορφωτικού επιπέδου, η καλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι με την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ( σιδηρόδρομος, δρόμος σύνδεσης με Ιόνια Οδό/μόλις 6/21 χιλιόμετρα περίπου είναι σε φάση κατασκευής αυτή τη στιγμή ), η διεκδίκηση κονδυλίων για κατασκευή υποδομών στους εκπληκτικής ομορφιάς ορεινούς όγκους της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.
Αντί αυτού πρατηρούμε μια απάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Συντεταγμένες ενέργειες για κάτι καλό δεν έγιναν ποτέ ( όταν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας κόκκινοι,μπλε,πράσινοι ενεργούν με ομόνοια για την εκτροπή-εντροπή του Αχελώου, εδώ μετράει ο καθένας χωριστά πόσες ερωτήσεις έκανε στη Βουλή-Μπράβο,συγχαρητήρια!! Μόνο 2-3 βρέθηκαν πρόσφατα στο ΣτΕ στην εκδίκαση της υπόθεσης ).
Αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες περιμένουν να ακούσουν και να δουν όλους αυτούς που τίμησαν με την ψήφο τους να ενεργούν για το καλό του τόπου. Αυτή η αγωνία διαπιστώνεται καθημερινά σε συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Άραγε φτάνουν στα αυτιά αυτών που πρέπει; Ή αυτές οι "κραυγές αγωνίας" χάνονται στις δαιδαλώδεις διαδρομές της υδροκέφαλης πρωτεύουσας;
Μεμονωμένες απόψεις, είτε από απλούς πολίτες που προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο για τον τόπο τους,είτε από πολιτικούς βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και τα παρακάτω :

--> Κάτοικος Σπάρτης, αναρτά σχόλιο επώνυμα στο φιλικό blog agrinio-news
για το θέμα της νέας περιφέρειας :
" ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ.ΛΕΓΟΜΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΛΑΚΩΝΙΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η ΑΡΚΑΔΙΑ Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.ΕΚΕΙ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ.ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝΩ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ.ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.
ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.
ΤΖΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ "

--> Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ( αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω ):

"Η μεταρρύθμιση που ζητήσαμε φαίνεται ότι μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα. Αν προχωρήσουμε σωστά, μπορούμε επιτέλους να αλλάξουμε την ιστορική ανωμαλία που περιθωριοποίησε για 180 χρόνια την Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων.
Τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε μαζί γιατί τίποτα δεν είναι δυνατότερο από τη γεύση χαράς που έχεις από την καθημερινή αναβάθμιση της ζωής του πολίτη.
Για να πετύχει η μεταρρύθμιση που φέρει, μάλλον ανιστόρητα θα έλεγα εγώ, τον τίτλο Καλλικράτης, απαιτείται τέχνη και προσοχή. Όμως πριν φτάσουμε σε επιμέρους ρυθμίσεις, οφείλω να προσφέρω μία προειδοποίηση και τολμώ να πω ότι αν άκουσα καλά π.χ. τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρευρισκομένων σε αυτήν την αίθουσα, η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να υπονομευτεί από πρόχειρες και υστερόβουλες αποφάσεις, όπως έγινε με τον Καποδίστρια. Η προχειρότητα μπορεί να αποδειχτεί, όπως συνήθως συμβαίνει, άκρως επικίνδυνη αφ’ εαυτής. Αν όμως προστεθεί και η υστεροβουλία, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό φίλες και φίλοι.
Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ταυτότητα, ώστε να διεγείρουν τα καλώς εννοούμενα, την καλώς εννοούμενη άμιλλα, που πρέπει εφεξής να ενθαρρύνουμε στην Ελλάδα. Την αίσθηση δηλαδή του ανήκειν, τον τοπικό πατριωτισμό. Η Πελοπόννησος είναι ο Μοριάς, αλλά πώς θα είναι ο Μοριάς χωρίς την Πάτρα και την Ολυμπία; Η Στερεά Ελλάδα είναι η Ρούμελη, αλλά πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο; "

--> Όμοια αντίδραση και από ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο είναι αρκετά δηκτικό ως προς την υφιστάμενη περιφέρεια ( διαβάστε τμήμα της ανακοίνωσής του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ) :

" ...Σε ότι αφορά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι ο αιρετός Περιφερειάρχης είναι μια αναγκαιότητα των καιρών μας, ενώ δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στους 7 «κυβερνήτες» που θα επιβλέπουν την δραστηριότητα των Περιφερειών.

Θεωρεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να εξαλειφθεί το «εξάμβλωμα» της περίφημης «Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ένα μόρφωμα-παράγωγο ενός εργαστηριακού πειράματος που έγινε στην πλάτη των πολιτών και των τριών νομών. Διότι αρκετά χρόνια μετά την “ετσιθελική” επιβολή του, είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα που περιγράφουν αυτό το δόγμα. Θυμίζουμε την αρπαγή με το “έτσι θέλω” της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου αλλά και την τελευταία “γελοιότητα” των αντιδράσεων στον καθορισμό των λιμένων εισαγωγής Αιγυπτιακής πατάτας.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σε γνώση μας πως για μια αληθινή Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να υπάρξει ανακατανομή προτεραιοτήτων και γενναία μεταφορά πόρων στην Περιφέρεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάτι τέτοιο στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, όπως έχει πια διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιτυχημένες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης θα καθορίσουν το μέλλον μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ "

ΠΗΓΗ : http://www.epimetol.gr/aitnia/articles/article.jsp?context=103&categoryid=2&articleid=5400

Να μην παραλείψουμε την αναφορά κάποιων αυτοδιοικητικών στο τί μέλλει γενέσθαι με το θέμα της περιφέρειας στο πρόσφατο συνέδριο της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας στο Βλοχό του Δήμου Θεστιέων, από το οποίο απουσίαζαν μέλη της ΝΔ ( Η σύμπνοια που αναφέραμε πιο πάνω εξακολουθεί να είναι λέξη-δηλητήριο για τους αιρετούς του νομού μας ).

Αν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες πάνω σε αυτό το θέμα, τότε η "Δυτική Ελλάδα" μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες!

Βέβαια, για ποια περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορούμε να μιλάμε, όταν προ oλίγων εβδομάδων υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς Πατρινών, όταν ανακοινώθηκε ότι η εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας για τη Νότια Ελλάδα θα γίνεται πλέον από το λιμάνι στο Πλατυγιάλι κι όχι της Πάτρας ή όταν προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από τον κύριο Κατσιφάρα η πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, την ίδια ώρα που οι Δικηγόροι της Πάτρας και ο δήμος Πατρέων αναφέρονταν δηκτικά στην απόφαση αυτή;
Για να μην αναφέρουμε την αρπαγή εν μια νυκτί της Οικονομικής Σχολής από το Αγρίνιο στην Πάτρα προ 13 ετών.
Ποιος βλέπει συνοχή σε περιφερειακό επίπεδο με βάση τα παραπάνω άραγε ;!


--> Στην πιο πάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη μελλοντική περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με Αιτωλοακαρνανία-Ευρυτανία-Λευκάδα και Δωρίδα ή ολόκληρη τη Φωκίδα Φωκίδα η οποία πληροί τα κριτήρια της έκτασης και του πληθυσμού για δημιουργία μιας νέας ισχυρής και συνεκτικής περιφέρειας.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Κοπή πίτας των Εν Αθήναις Αγρινιωτών



Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών «Ο Άγιος Χριστόφορος» σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Αραχώβης).


http://www.riza.gr/announcements/agriniotes.html

Υπέρ μιας Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας- Ευρυτανίας ο Θύμιος Σώκος


Μια δήλωση που μπορεί ο καθένας να την ερμηνεύσει όπως επιθυμεί, έκανε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά τη διάρκεια της σημερινής του παρουσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είπε λοιπόν ο κ. Σώκος: «Ασχολούμαι τριάντα χρόνια με τα κοινά στην αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα μην ξεχνάτε ότι είμαι υπεύθυνος του τομέα αυτοδιοίκησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είμαι εξ’ αυτών που διαμόρφωσα με άλλους το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προεκλογικές θέσεις του κόμματός μας και με αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσω να πορεύομαι» ανέφερε αρχικά ο Θύμιος Σώκος. Ερωτηθείς για το αν τον ενδιαφέρει η θέση του αιρετού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, απάντησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να σας μιλήσω για κάτι τέτοιο ωστόσο αν αυτή την στιγμή έμπαινα σε αυτή την διαδικασία και σας απαντούσα τι θα πράξω θα αδικούσα τον εαυτό μου».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι εννοεί ο κ. Σώκος λέγοντας ότι θα αδικούσε τον εαυτό του. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι είναι υπέρμαχος της δημιουργίας μιας περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, η οποία όπως ισχυρίζεται, θα αποκαθιστά την ιστορική διαδρομή της περιοχής.

Την γέφυρα γιατί την φτιάξαμε κ. Σώκο;Για ομορφιά;

ΠΗΓΗ : http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/7563

ΣΧΟΛΙΟ : Συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση του κυρίου Σώκου. Μια περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας - Ευρυτανίας είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι γεωγραφικοί, ιστορικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί δεσμοί Αιτωλοακαρνάνων-Ευρυτανών είναι γνωστοί από πολύ παλιά.
Δε μπορούμε να καταλάβουμε το σχόλιο περί γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στο παραπάνω κείμενο από το συντάκτη της ανάρτησης, ωσάν να κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για τη δημιουργία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που σαν περιφέρεια όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς, αγνοώντας εν πολλοίς την Αιτωλοακαρνανία σε πλείστες περιπτώσεις, αλλά στην ουσία τοποθέτησε το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας σε λάθος χωρική ενότητα,με περιοχές που δεν είχε ούτε έχει κάποιο συνεκτικό δεσμό,όπως αυτοί που αναφέρθηκαν πιο πάνω όσον αφορά την Ευρυτανία ( όποιος δεν τα βλέπει αυτά ή δεν θέλει να τα δει ή απλά δρα εκ του πονηρού ).

Ήρθε καιρός να διενεργηθούν δημοψηφίσματα. Παρότι ο νόμος και ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων αναφέρεται στη διενέργεια δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα της κοινωνίας, ουδέποτε έχουν λάβει χώρα. Είναι δυνατόν να αγνοηθούν εντελώς οι τοπικές κοινωνίες και περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία με τεράστια έκταση και μεγάλο πληθυσμό για θέματα όπως η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας ;

Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι σκουπίδι για να της συμπεριφέρονται έτσι. Αν οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν κάτι τέτοιο για τον τόπο μας, ας μας το πουν ξεκάθαρα ( αν και πόσο πιο ξεκάθαρα να το πουν, οι πράξεις εδώ και 30 χρόνια που μας έχουν αφήσει στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης-ποιας;- τα λένε όλα ) .

Αναμένουμε τις αντιδράσεις των δημάρχων του νομού, των 8 βουλευτών που τιμούν με την ψήφο τους εκατοντάδες χιλιάδες Αιτωλοακαρνάνες, φορέων, συλλόγων. Εκτός κι αν κανείς δεν ενδιαφέρεται, οπότε μια περιφέρεια όπως αυτή της Δυτικής Ελλάδας, που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα "καλώς" υπάρχει!