Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Παιδεία και Πολιτισμός



Δε μπορούμε να καταλάβουμε πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι στο Αγρίνιο τις έννοιες " Παιδεία " και " Πολιτισμός ", αλλά σίγουρα οι δύο εικόνες δεν παρουσιάζουν την πραγματική διάσταση των δύο εννοιών. Αντιθέτως μάλιστα, δείχνουν τον τρόπο σκέψης πολλών, την αγάπη τους για την πόλη και γενικότερα τη στάση ζωής που ακολουθούν. Σίγουρα τέτοιες εικόνες δε θέλει κανείς να αντικρίζει μπροστά στο σπίτι του, γιατί λοιπόν να ενδιαφερθεί ο θύτης για το κέντρο της πόλης;
Αν αυτοί που πετάνε έτσι τα χαρτοκούτια νομίζουν ότι πράττουν οικολογικά, λάθος σκέφτονται. Ο όγκος θα μπορούσε να είχε μειωθεί δραστικά αν τα έκοβαν σε 8-10 κομμάτια. Όλα θα βρίσκονταν μέσα στον κάδο ανακύκλωσης και η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Αλλά είπαμε : " Έλα μωρέ τώρα, θα τα μαζέψουν . Εμείς τα αφήσαμε εκεί στον μπλε κάδο ".
Κι επειδή τα μυαλά των μεγάλων δύσκολα αλλάζουν, τώρα που έχουμε εκλογές με τις τόσες εξαγγελίες και τα τόσα ωραιοποιημένα που μας παρουσιάζουν οι " αρχηγοί " , με τα πολλά " θα ", είναι καιρός επιτέλους να μας πουν, αλλά και να πράξουν τα αυτονόητα. Παιδεία, πολιτισμός, οικολογία, οδηγική συμπεριφορά και πολλά άλλα μαθαίνονται στο δημοτικό. Στις ηλικίες που μαθαίνουμε το αλφάβητο, τα μαθηματικά, στις ηλικίες που αναπτύσσεται ο τρόπος σκέψης και η αντίληψη.
Προκοπή δε θα δούμε αν δε γίνουν απλά πράγματα. Κι επειδή τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες γίνεται το αυτό , δύο τινά συμβαίνουν : Είτε δε θέλετε σκεπτόμενους πολίτες ή απλά είστε ακατάλληλοι.
Κοινωνία με ισχυρούς δεσμούς χωρίς τη στοιχειώδη παιδεία δε μπορεί να υπάρξει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να πω πως ότι γράφεις για το πως νοούν ορισμένοι τις έννοιες "παιδεία" και "πολιτισμό" ,ισχύει και για την δική σου άποψη περί blogging !Μα είμαστε καλά , αναρτάς πρόγραμμα ΕΝΟΣ υποψηφίου , ενώ αναρωτιέσαι για την παιδεία και τον πολιτισμό άλλων; Πιστεύω πως ΕΧΕΙΣ το κουράγιο να μην λογοκρίνεις τα παραπάνω. Ευχαριστώ.

trixonidanews είπε...

Ανώνυμε, φαίνεται δεν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το σχόλιο που έχω γράψει στο τέλος της ανάρτησης :
Όποιος υποψήφιος θέλει μπορεί να στείλει mail με το πρόγραμμα των ομιλιών του, ανεξαρτήτως παράταξης. Το λέω ξεκάθαρα. Είναι στην ευχέρεια του καθενός ποιον θα ακούσει και τί θα πιστέψει τελικά.
Πολιτισμός αγαπητέ ανώνυμε είναι να υπάρχει πολυφωνία στην κοινωνία, κρίση και αξιολόγηση από τους πολίτες, όχι σκοταδισμός.
Τώρα αν ενόχλησαν κάποιους οι φωτογραφίες των πεταμένων κουτιών, στο χέρι αυτών είναι να καλυτερέψουν την εικόνα και να κάνουν σωστές κινήσεις ωφέλιμες για την ανακύκλωση.