Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Αιτωλοακαρνάνες : Έλληνες ή Ιθαγενείς ;!


Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου για μελλοντική . . . εκτροπή των νερών της λίμνης Τριχωνίδας προς ενίσχυση της Υλίκης και του Μόρνου που υδρεύουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Ξανθόπουλου ( το οποίο αποτελεί σκέψη των αρχών της δεκαετίας του '90 ) πρέπει η Τριχωνίδα να αποτελέσει την επόμενη πηγή νερού για τους κατοίκους της Αττικής.
Μετά τη χρήση του Ευήνου για τον εμπλουτισμό του Μόρνου και τη διαφαινόμενη εκτροπή του Αχελώου ( για την οποία δεν έχουμε δει καμιά σοβαρή αντίδραση από τους κατέχοντες αξιώματα εδώ και πολλά χρόνια ), έρχονται να μας θυμήσουν ξανά ότι εμείς οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας είτε είμαστε πολίτες Β' , Γ' κατηγορίας , ή ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχουμε καν στο χάρτη , ωσάν να μην κατοικείται από κανέναν ο νομός.
Τόσα και τόσα χρόνια έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις, αλλά από έργα . . . ΜΗΔΕΝ. Παρουσιάζουν σχεδιαζόμενα ή κατασκευαζόμενα έργα που έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί ως κάτι πρωτοποριακό ( κι ως αντιστάθμιση για το βιασμό της φύσης του νομού μας ), ενώ στην ουσία όλα παραμένουν στάσιμα εδώ και δεκαετίες. Τρανή απόδειξη το οδικό δίκτυο ( που κανείς μας δεν τολμάει να χαρακτηρίσει εθνικό ).
Αντί οι προσπάθεις τόσων ετών να εστιάζονταν στην κατασκευή πολλών περιφερειακών φραγμάτων που θα συγκρατούσαν το βρόχινο νερό και θα ανακούφιζαν όλες τις αγροτικές περιοχές και τον υδροφόρο ορίζοντα ( ο οποίος ιδιαίτερα στη Θεσσαλία έχει "αφαιμαχθεί" λόγω κυρίως των παράνομων γεωτρήσεων ), άφηναν την όλη κατάσταση στο έλεος του Θεού.
Κι έρχονται τώρα για ακόμη μια φορά να μας προετοιμάσουν για το επερχόμενο τελειωτικό χτύπημα.
Δημοπρατήστε λοιπόν και την εκτροπή της Τριχωνίδας κι αφού έχετε προβεί σε πλήθος περιβαλλοντικών εγκλημάτων ( εκτροπή Αχελώου και Τριχωνίδας ), ελάτε σε 2 χρόνια να μας παρουσιάσετε το αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρούμε κι εμείς ως πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Περιμένουμε συλλογική αντίδραση από όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού ( όχι μεμονωμένες ), δυναμική κι όχι απλές επιστολές διαμαρτυρίας ( ένα χαρτί πολύ εύκολα πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων ). Οι συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις ίσως, τονίζω ίσως βγάλουν κάτι θετικό.
Υ.Γ.1 Περιμένουμε με ανυπομονησία την αντίδραση ( φυσικά όχι μια απλή ανακοίνωση για το θεαθήναι ) των μεγάλων δήμων του νομού καθώς και όλων των παρατριχώνιων δήμων ( που σημειωτέον πριν λίγους μήνες είχαν προβεί σε από κοινού εκδηλώσεις με ονομασία "Τριχωνίδα 2008 - Οι δρόμοι του νερού " ).
Υ.Γ.2 Η λίμνη Τριχωνίδα είναι προστατευόμενη περιοχή Natura αν αυτό λέει κάτι.
Υ.Γ.3 Όχι άλλη Αθήνα, έλεος. Αποκεντρώστε αυτό το χάος. Η ζωή είναι στην περιφέρεια.
Υ.Γ.4 Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τους ιθαγενείς. Ίσα ίσα, πιο ντόμπρα θα συμπεριφέρονταν από άλλους που προσφέρουν μπανανόφλουδες ( βλ. μικροέργα ) και παίρνουν τη μπανάνα ( τα νερά μας ).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε τα όλα, πάρτε τα. Σε καμιά εικοσαριά χρόνια θα ζητάμε εμείς νερό από αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Όχι στα συνεχή περιβαλλοντικά εγκλήματα στο νομό μας.