Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ !

Ο Δήμος Θεστιέων και το Πνευματικό Κέντρο υιοθετώντας την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χρήστος Καπράλος», αποφάσισε, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας (ΔΗ.Κ.Ε.ΘΕ), τη δημιουργία Μουσείου Καπνού και Αγροτικής Ιστορίας, το οποίο μπορεί να στεγαστεί στο παλιό πέτρινο κτήριο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Παναιτωλίου.
Ο εξαιρετικός φυσικός πλούτος της Τριχωνίδας αποτέλεσε στο παρελθόν πρωταρχικό στοιχείο ζωής και συνεχίζει να περιβάλλει και να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες των κατοίκων της. Η ισορροπημένη συνύπαρξη του φυσικού κι πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί και τον ουσιαστικό δεσμό μεταξύ του σύγχρονου με τους παλαιότερους τρόπους ζωής, που είναι αναγκαίο να προβληθούν τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Το Μουσείο σε συνδυασμό με το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.) που υπάρχει στο δήμο μας θα λειτουργήσει ενισχυτικά και θα βοηθήσει στη διάσωση γνώσεων, συναισθημάτων και παραδόσεων που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον της Τριχωνίδας.
Στηρίζουμε την ίδρυση Μουσείου Καπνού και Αγροτικής Ιστορίας καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στην προσπάθεια καταγραφής αντικειμένων και στην διάσωσή τους. Με την δράση αυτή οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να μετατραπούν σε φορείς της ιστορίας τους, αφού οι αγροτικές και αλιευτικές δραστηριότητες καθόρισαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον πολιτισμό και την ποιότητα της ζωής τους (ήθη, έθιμα, οικοτεχνίες, εμπόριο, διατροφή, ενδυμασία, κοινοτικές σχέσεις).
Το κτίριο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Παναιτωλίου που πρόκειται να αποτελέσει το χώρο στέγασης του Μουσείου, θα λειτουργήσει ως στοιχείο ιστορικής μνήμης αφού συνδέεται άμεσα με τις δραστηριότητες που αφορούν την οργάνωση και τη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων και κυρίως του καπνού.
Γενιές ανθρώπων έζησαν στο Δήμο μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από τον καπνό και τώρα που βιώνουμε το τέλος της εποχής του, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τουλάχιστον το ηθικό δικαίωμα να απαιτήσουν η μνήμη αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας και η τουριστική αξιοποίησή της να παραμείνει σ’ αυτούς. Το μουσείο έτσι θα βρίσκεται εκεί που δικαιωματικά ανήκει, στους ανθρώπους που μόχθησαν και πόνεσαν το προϊόν αυτό και θα το αγκαλιάσουν με φροντίδα και αγάπη.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους δημότες που κατέχουν αντικείμενα (βελόνες, μηχανές για δέματα, σουφλιά, λινάτσες και οτιδήποτε άλλο) ή έντυπο υλικό (φωτογραφίες, συμβόλαια πώλησης και πληρωμής) σχετιζόμενα με την καλλιέργεια του καπνού και τις αλιευτικές δραστηριότητες να επικοινωνήσουν με τα παρακάτω μέλη του Πνευματικού Κέντρου. Τα αντικείμενα θα αξιολογηθούν από αρμόδια επιτροπή προκειμένου να ενταχθούν στο μουσείο.
Πληροφορίες :
1. Ψηλός Νικόλαος (Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου) τηλ. 6973 324200
2. Στάχτιαρης Γεώργιος (μέλος) τηλ. 6948 525708
3. Λειβαδίτη Θεώνη (μέλος) τηλ. 6945 932296

ΠΗΓΗ : http://prototypia.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΟ : Εξαιρετική πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου " Χρήστος Καπράλος " και του Δήμου Θεστιέων. Δείχνουν με αυτό τον τρόπο το σεβασμό στην ιστορία του τόπου, που έδωσε ζωή σε πολλές οικογένεις του τόπου κι έκανε γνωστή την περιοχή Πανελληνίως. Αυτό που μένει είναι αυτές οι σκέψεις να γίνουν σύντομα πράξη με ένα πραγματικό μουσείο - κόσμημα. Για να μαθαίνουν οι μικροί και θυμούνται οι παλιότεροι. Ένας Δήμος Θεστιέων που ήταν πρωτοπόρος στην περιοχή και σε άλλα θέματα, όπως αυτό της ανακύκλωσης χαρτιού, βάζοντας τα γυαλιά ακόμα και σε μεγαλύτερους δήμους, όπως ο όμορος Δήμος Αγρινίου που είναι πληθυσμιακά κι ο μεγαλύτερος του νομού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ!