Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Αρχαίο Θέατρο Στράτου








Αρχαίο Θέατρο Στράτου. Τόσο κοντά στο Αγρίνιο κι όμως . . . τόσο μακριά για τους περισσότερους από εμάς. Δεν είναι δα και τόσοι πολλοί αυτοί που το έχουν επισκεφθεί. Ως μαθητής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είχα την τύχη να το επισκεφθώ. Ίσως οι σχολικές εκδρομές τέτοιου είδους δεν έχουν πέραση. Αλλά πώς να εκτιμήσει κάποιος αυτά που έχει, όταν αδιαφορεί για αυτά που υπάρχουν δίπλα του και μάλιστα τόσο σπουδαία και σημαντικά ; Ο πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανεξάντλητος,το μεγαλύτερο μέρος αυτού δε ανεξερεύνητος και θαμμένος κάτω από τα ιερά χώματα της Αιτωλοακαρνάνικης γης.
Μόλις 400 μέτρα από την υφιστάμενη εθνική οδό πάνω από το χωριό Στράτος, δεσπόζει επιβλητικός ο χώρος του αρχαίου θεάτρου. Αν και δεν έχουν απομείνει πολλά για να θυμίζουν την εκπληκτική αυτή κατασκευή του παρελθόντος, το δέος που σε κυριεύει μονομιάς σαν σταθείς στο κέντρο της σκηνής του αρχαίου αυτού θεάτρου των 6000 θέσεων, δημιουργεί μια αίσθηση ικανοποίησης κι ανακούφισης συνάμα που υπήρξαν οι σπουδαίοι πρόγονοί μας να αφήσουν αυτή την κληρονομιά στους νεοέλληνες ( οι οποίοι δε δείχνουν να ενδιαφέρονται και πολύ, εκτός από λίγες εξαιρέσεις ).
Απολαύστε λίγες φωτογραφίες από το αρχαίο θέτρο κι από το χώρο της αρχαίας αγοράς και του βουλευτηρίου.
Θα δοθούν άραγε ποτέ κονδύλια για την αναστήλωση αυτού του επιβλητικού θεάτρου ( Διεκδικήθηκαν ποτέ σθεναρά από τοπική αυτοδιοίκηση )??

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά όπως πολύ σωστά σχολίασε ο blogger. Κάθε ένας μαθητής της ευρύτερης περιοχής θα έπρεπε να είχε επισκεφθεί το αρχαίο αυτό θέατρο και όχι μόνο. Ωστόσο η έλλειψη τουριστικών υποδομών δυσχαιραίνει την πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Επιτέλους, η αξιοποίηση είναι άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο των αρμόδιων φορέων;;;

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλώς ήρθατε στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου.Πολύ ωραία δουλειά.Κουράγιο και καλή δύναμη.Που ξέρετε,μπορεί ό,τι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι πολιτικοί μας να το πετύχουν οι ελεύθερες φωνές του διαδικτύου.Η Αιτωλοακαρνανία το αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, δεν βλέπω να γίνεται τίποτα για να σωθεί η πολιτισμική κληρονομιά μας και να γνωρίσουν οι νέοι το παρελθόν του τόπου. Λίγη ευαισθησία χρειάζεται εκ μέρους των αρμοδίων.

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι αν προκαλούν το δέος και το θαυμασμό ορισμένων από εμάς αρχαιολογικά ευρήματα σαν κι αυτά, όσο κι αν επιθυμούμε να είμαστε γνώστες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αυτή δυστυχώς θάβεται κάτω από την αδιαφορία και την αναλγησία των υπεὐθυνων φορέων.Επικροτώ λοιπόν την προσπάθεια σας να καταστήσετε γνωστή την ύπαρξη του αρχαιολογικού αυτού μνημείου, που βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη του Αγρινίου!
Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο blog σας!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.