Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Οδοιπορικό στο Αγρίνιο, τη Λίμνη Τριχωνίδα & την ευρύτερη περιοχή από το " travelstyle.gr "



Αγρίνιο, στην αιτωλική γη

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε -ή είχατε ακούσει- για το Αγρίνιο και τη γύρω περιοχή. Γνωρίστε την όμορφη πλευρά μιας αστικής πόλης, ανακαλύψτε μαζί μας τα μυστικά της Τριχωνίδας και του Αχελώου και να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέφετε εδώ ξανά και ξανά!

Αγρίνιο· η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και κατ' εμέ, η πιο αδικημένη. Πολλοί -ανάμεσά σε αυτούς κι εγώ μέχρι πρότινος- στο άκουσμα του συγκεκριμένου τοπωνυμίου φέρνουν στο νου ακόμη μία αστική μεγαλούπολη. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω πως ο συγκεκριμένος τόπος αξίζει μια πολύ προσεκτικότερη αντιμετώπιση. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σας προσφέρει μία επίσκεψη στην αιτωλική αυτή γη, ακολουθήστε τα βήματά μας και θα διαπιστώσετε πως στο... οπλοστάσιό της κρύβει χίλιους δυο τρόπους να σας εντυπωσιάσει!

ΑΓΡΙΝΙΟ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Την Αθήνα με το Αγρίνιο χωρίζουν 285 χλμ. Μετά από 3,5 ώρες οδήγησης, λοιπόν, οι πινακίδες με την ένδειξη «κέντρο» με κατεύθυναν προς την καρδιά της πόλης, που γεμάτη από κόσμο, απείχε πάρα πολύ από την εικόνα που είχα πλάσει στο μυαλό μου. Σε όποιο δρόμο κι αν έβγαινα πάντα συναντούσα μπροστά μου μια πλατεία, μεγάλη ή μικρή! Η φύση κάνει έντονη την παρουσία της σε καθεμία από αυτές, ανανεώνοντας το αστικό χρώμα με μια φρέσκια «νότα» πρασίνου. Κορωνίδα όλων το Δημοτικό Πάρκο που αποτελεί μία μικρή όαση δροσιάς. Στην τριήμερη παραμονή μου εδώ, διαπίστωσα ότι το Αγρίνιο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων! Τι εννοώ; Για την τέρψη νου και πνεύματος μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Αίθουσα Τέχνης του διάσημου γλύπτη Καπράλου, ενώ μία στάση στα ιστορικά κτήρια των καπναποθηκών Παπαστράτου και Παπαπέτρου επιβάλλεται. Οι αμετανόητοι λάτρεις της μόδας και του shopping... κοκκινίστε τις πιστωτικές σας κάρτες με μία βόλτα στην Παπαστράτου, τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, όπου οι βιτρίνες των καταστημάτων έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για καλοπέραση, τουτέστιν μεζέδες, κρασάκι και βραδινά ποτά, κατευθυνθείτε στον πεζόδρομο Ηλία Ηλιού, εκεί όπου τη νύχτα επικρατεί το αδιαχώρητο κι η νεολαία έχει τον κύριο λόγο. Όσοι βέβαια δεν αρκείστε σε αυτά, μία εξόρμηση στα πέριξ θα σας προσφέρει... περισσότερα!

ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ
Αδιαμφισβήτητη ατραξιόν της περιοχής, η Τριχωνίδα. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας ανήκει στις περιοχές Natura 2000. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού με διακόσια διαφορετικά είδη πουλιών -ανάμεσά τους 50 που ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων ή απειλούμενων- καθώς και 25 είδη ψαριών δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό της ως ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς υδροβιότοπους!

Για να καταλάβετε, όμως, για τι ακριβώς μιλάω θα πρέπει να κάνετε το γύρο της! Ξεκινήστε από το νότιο τμήμα της, το μη τουριστικό. Εδώ αδιαφιλονίκητα άρχει η φύση. Μπορεί ο δρόμος να μην είναι σε όλο το μήκος του παραλίμνιος, ωστόσο σε αρκετά χωριά υπάρχουν στενά, κάθετα στον κεντρικό οδικό άξονα, που σας οδηγούν στη λίμνη. Μόλις την προσεγγίσετε, το τοπίο που απλώνεται μπροστά σας είναι μαγικό! Τα γαλήνια νερά της και τα τεράστια πλατάνια που την αγκαλιάζουν σας παρασέρνουν σε ένα σεργιάνι στα μονοπάτια της... σιωπής, που επικρατεί απόλυτα! Συνεχίζοντας την πορεία σας προς το ανατολικό τμήμα της και αφήνοντας πίσω σας το Πετροχώρι, το καμπαναριό του Αγ. Νεκταρίου, που δεσπόζει επιβλητικό από μακριά, σηματοδοτεί την έλευσή σας στο Θέρμο. Στο ορεινό κεφαλοχώρι οι αντιθέσεις είναι έντονες. Από τη μία, όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες όπως τράπεζα, ταχυδρομείο, ΟΤΕ και από την άλλη οι νωχελικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, με τους μεγαλύτερης ηλικίας άντρες να περνούν την ώρα τους στα καφενεία της κεντρικής πλακόστρωτης πλατείας, κάτω από τους γεροπλάτανους. Επισκεφθείτε τη Μονή της Αγ. Παρασκευής, όπου από το 1997 λειτουργεί κέρινο μουσείο αναπαράστασης του Κρυφού Σχολειού, αφιερωμένο στο μεγάλο δάσκαλο του γένους, Κοσμά Αιτωλό.

Κατευθυνόμενοι προς το βόρειο τμήμα της Τριχωνίδας, λίγο πριν την Παραβόλα και το Καινούργιο (τις πιο ανεπτυγμένες παραλίμνιες περιοχές), κάντε μια στάση σε μία από τις ταβέρνες και δοκιμάστε οπωσδήποτε αθερίνα τηγανιτή· θεωρείται το must της περιοχής. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος ανεβείτε μέχρι το Βλοχό, έναν μικρό ορεινό οικισμό στα βόρεια του Καινούργιου, για να αποκτήσετε την καλύτερη πανοραμική θέα στη λίμνη. Δεν υπάρχει ομορφότερη εικόνα από αυτή για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στον ευλογημένο τούτο τόπο.

ΤΟΠΙΑ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
...Αν εντούτοις ζητάτε ακόμα περισσότερα, τότε κατευθυνθείτε βόρεια του Αγρινίου. Πάρτε το δρόμο προς Αμφιλοχία και στη διασταύρωση για Νεάπολη στρίψτε δεξιά. Περάστε τη γέφυρα πάνω από τον Αχελώο, στο ύψος του χωριού Ματσούκι, και συνεχίστε την πορεία σας προς Καστράκι. Μόλις 11 χλμ. σάς χωρίζουν από το Μπαμπαλιό. Μπορεί κατά τη διαδρομή ελαιώνες και πλατάνια να συνεπαίρνουν το βλέμμα σας, ωστόσο, αυτό που σας περιμένει στον τελικό προορισμό θα σας εκστασιάσει το δίχως άλλο. Κομμάτια πράσινης γης μέσα σε τεχνητές λίμνες με κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πως βρίσκεστε -δίχως υπερβολή- κάπου... στη Σκοτία. Απαθανατίστε με τον φωτογραφικό φακό σας κάθε εικόνα, κάθε στιγμή, και να θυμάστε πάντα ότι κάθε τόπος κρύβει τα δικά του μυστικά. Το Αγρίνιο και η γύρω περιοχή, όπως αποδείχθηκε, είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που αξίζει όλοι μας να ανακαλύψουμε...

ΠΗΓΗ : http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=1234&id=1295

Δεν υπάρχουν σχόλια: