Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την Περιφέρεια


Το βήμα της «Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας» του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο αξιοποίησαν οι Αιτωλοακαρνανες ομιλητές για να εκφράσουν την ανάγκη να αλλάξει Περιφέρεια η Αιτωλοακαρνανία . Η ημερίδα είχε θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ: Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».
Οι εισηγήσεις ομιλητών ξεκίνησαν με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο ,ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας, οφείλεται στις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης που επικρατούσαν μέχρι σήμερα μεταξύ των τριών νομών, γεγονός που έδωσε χώρο στη δημιουργία φυγόκεντρων δυνάμεων και ενίσχυσε την απουσία περιφερειακής συνείδησης». «Αυτό το κλίμα μπορεί να ανατραπεί μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που θα δημιουργήσει μια ισχυρή αιρετή Περιφέρεια και ισχυρούς Δήμους, μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης ζητώντας παράλληλα αλλαγή νοοτροπίας και τομές σε όλα τα επίπεδα.
Να σημειωθεί πως ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε υπέρμαχος της δημιουργίας μιας νέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελείται από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Παρ΄ όλα αυτά, προέβλεψε ότι με το χωροταξικό του «Καλλικράτη» τα υφιστάμενα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν θα αλλάξουν και γι΄ αυτό πρότεινε την υποβολή ενιαίων ψηφοδελτίων από την Αιτωλοακαρνανία, για τις εκλογές της αιρετής Περιφέρειας και των Δήμων, στην βάση αρχών που θα συμφωνηθούν, έτσι ώστε η περιοχή να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αξιώματα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Παναγιώτης Τσιχριτζής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατον να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συνείδηση στη Δυτική Ελλάδα λόγω των αναπτυξιακών ανισοτήτων που επικρατούν μεταξύ των τριών Νομών, τονίζοντας ότι ο φορέας που εκπροσωπεί, ήταν ο πρώτος που έθεσε ανοικτά το ζήτημα της αλλαγής της διοικητικής οντότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δήλωσε όμως ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» για πιο ισχυρούς δήμους, όμως θα συνεχίσει να αμφισβητεί την σημερινή διοικητική μορφή της Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας την άποψη της ενιαίας Πελοποννήσου γεωγραφικά και διοικητικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχριτζή, επόμενος στόχος της Αιτωλοακαρνανίας, μετά την ανακοίνωση των διοικητικών ορίων των περιφερειών, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση όρων συνοχής για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Αγρινίου ως «ανάχωμα» στις πιέσεις της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατά τη διαβουλευση του χωροταξικό στο Αγρίνιο, μίλησε με σκληρές εκφράσεις κάνοντας λόγο για «αγώνα που δεν δόθηκε για την αλλαγή Περιφέρειας» και πρόσθεσε πως κάποιοι «ξεπούλησαν» αυτόν τον αγώνα.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, σύμφωνα με τον οποίο «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως διοικητικός σχηματισμός έχει σοβαρό έλλειμμα περιφερειακής συνείδησης, γιατί δημιουργήθηκε στην βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι αναπτυξιακών αναγκών, με αποτέλεσμα η Πάτρα και η Αχαΐα, να υπερισχύουν έναντι των άλλων περιοχών και η περιφέρεια στο σύνολό της να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των δεικτών ανάπτυξης».
Την διοργάνωση της «Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας» του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, είχε η «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και συντονιστή τον εκδότη του «Μαχητή» Νίκο Κανή.

ΠΗΓΗ : http://e-politeia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3693&Itemid=1

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
Θέατρο Σκιών
στο έργο ο Καραγκιόζης Μάγειρας.
ε ρε γλέντια…….
θα φάτε, θα πιείτε και νηστικοί θα κοιμηθείτε…



τους ρόλους υποδύονται οι Παρατριχώνιοι

καραγκιόζης Τραπεζιώτης Δημήτρης
γιος κολλητήρι Παπανίκος Ιωάννης
γιος κοπρίτης Καζάκος Κωνσταντίνος
γιος μιρικοκος Ψειμάδας Μαρίνος
σύζυγος αγλαΐα Τραμπάζαλη Τζίνα
χατζηαβάτης Ψηλός Νικόλαος
βεζίρης Σταμούλης Γεώργιος
βεζιροπούλα Λαϊνά Καψάλα Γεωργίτσα
φατμέ Λέρη Μαρία
βελιγκέκας Τσίγγας Σπύρος
μορφονιός Παλαιοδήμος Γεώργιος
σταύρακας Καρράς Ελευθέριος
σιορ διονύσης Μυζήθρας Παναγιώτης
εβραίος Καμαριάρης Κωνσταντίνος
πεπόνας Γαλαζούλας Μιχάλης
τούρκος 1 Γκορόγιας Ανδρέας
τούρκος 2 Διαμάντης Κωνσταντίνος
αρβανίτης Μούτσιος Βασίλης
δέντρο 1 Λάμπρου Γεώργιος
δέντρο 2 Κατσαρής Κωνσταντίνος

συμμετέχουν ως
κατσαρόλα η λίμνη Τριχωνίδα
φωτιά το σχέδιο Καλλικράτης
κουτάλα η Εταιρεία Προστασίας Τριχωνίδας
αλάτι το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας

πιπέρι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση του καραγκιόζη
ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ

διάφορα μπαχαρικά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του καραγκιόζη
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΛΚΕΝΟΠΠ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Στο ρόλο του μπάρμπα-Γιώργη όλοι οι δημότες που παρακολουθούν με αγωνία την παράσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις έχουν τις αγκλίτσες έτοιμες για……….
την επόμενη παράσταση του θιάσου του δήμου μας:
ο Καραγκιόζης και ο καταραμένος όφις …...

ΝΑΙ στην συνένωση του δήμου Θεστιέων με το Αγρίνιο
Ενεργοι Πολιτες