Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ;



Ολοένα πληθαίνουν οι φωνές και τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανάγκη για απόσχιση της Αιτωλοακαρνανίας από το εξάμβλωμα που λέγεται περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και δημιουργία νέα περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Είχαμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα πριν λίγο καιρό :
( http://trixonidanews.blogspot.com/2010/01/blog-post_21.html

http://trixonidanews.blogspot.com/2010/01/blog-post_27.html )

Τώρα έρχονται στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη, όπως το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας. Ακόμα και το 1981 με το σχέδιο για τη διοικητική δομή της χώρας του Αντώνη Τρίτση προέβλεπε περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Άραγε ποια είναι η πιο δίκαιη και εξυπνότερη λύση; Η υφιστάμενη που μας φέρνει στον πάτο της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα,όσο και Πανευρωπαικά ή του αείμνηστου Τρίτση που αποτελεί το πιο ορθολογικό σχήμα διοικητικής δομής;
Εδώ κύριοι είναι Ρούμελη κι απέναντι ,Μωριάς, τί να κάνουμε;
Ηλεία,Αχαία είναι Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία Στερεά Ελλάδα. Ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ των περιοχών αυτών. Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι για να κάτσουν μερικοί στις καρέκλες μιας τέτοιας "ανύπαρτης" κοινωνικά,οικονομικά,πολιτισμικά περιφέρειας.


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας του Αγρινίου "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ"
( http://www.panaitoliki.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4563:2010-02-19-13-06-26&catid=59:2008-11-12-11-52-13&Itemid=61 )

Ώρα να φεύγουμε...

Οι πιο φτωχοί της χώρας, οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας με το χαμηλότερο κατακεφαλήν ΑΕxarths-pereifereiasΠ.

Συντριπτικό επιχείρημα για όσους θέλουν την απόσπαση της Αιτωλ/νίας από την σημερινή Περιφέρεια, αποτελούν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, σχετικά με το κατακεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια της χώρας και σε σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην οποία και ανήκουμε στον σχετικό πίνακα είναι... τελευταία και καταϊδρωμένη, με τους φτωχότερους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Το σχετικό νούμερο θα ήταν ακόμη μικρότερο, εάν δεν υπήρχε η Αχαΐα, που ανεβάζει λίγο έστω τον δείκτη για την Περιφέρεια, μιας και Αιτωλ/νία και Ηλεία, βρίσκονται κυριολεκτικά στον πάτο... Το στοιχείο δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση, μιας και μονίμως η Δυτική Ελλάδα και η Αιτωλ/νία ειδικότερα φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης, κατακεφαλήν ΑΕΠ, επιχειρηματικότητας κοκ. Είναι πασιφανές πως η συγκεκριμένη διοικητική δομή δεν βοήθησε ούτε την Αιτωλ/νία, ούτε και τους άλλους νομούς και με αυτό στοιχείο ισχυροποιείται έτει περαιτέρω το αίτημα για αλλαγή Περιφέρειας.

Η κατάσταση αυτή και το μόρφωμα που δημιουργήθηκε την δεκαετία του '80 δεν βοήθησαν κανέναν, ούτε τον νομό της Αιτωλ/νίας, ούτε και τους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, στην Περιφέρεια όπου ανήκουμε, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), για το 2007, είναι μόλις στο 57% του κοινοτικού. Αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της EUROSTAT.

Τα ΑΕΠ όλων των Περιφερειών της χώρας,
έχουν ως εξής:


Αττική (128,1% του κοινοτικού)
Νότιο Αιγαίο (96,2%),
Στερεά Ελλάδα (83,9%),
Κρήτη (83,7%),
Δυτική Μακεδονία (75,8%)
Πελοπόννησος (75,7%)a
Νησιά Ιονίου (73,9%)
Κεντρική Μακεδονία (72,4%)
Ήπειρος (68,3%)
Θεσσαλία (68,2%)
Βόρειο Αιγαίο (66,6%),
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (62,1%)

Δυτική Ελλάδα (59,7%)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα θελαμε την γνωμη αυτων που θελουν την περιφερεια Δυτικης Ελλάδας θα ειχε ενδιαφερον.